Nevelési elvek

Mint minden első gyerek, természetesen Babszem is el van kényeztetve. Aránylag sok mindent engedünk meg neki, ami lehet, hogy kívülállók szemében kicsit fura. Például amikor két hete bevásárolni voltunk az Arénában és amíg én a H&M gyerekruhái között nézelődtem, az apja hagyta, hogy mászkáljon a manó a földön, mert már a kocsit unta, kilóméter hiánya volt,s ő ezt nagyon élvezte is, de kapott rá pár rosszalló megjegyzést*, sőt egy anyuka elrángatta a gyerektől az őt érdeklődve figyelő kislányát.  Aztán, van olyan is, hogy hagyjuk azzal foglalja le magát a baba, hogy a kölesgolyókat szétszórja a konyhában. De hát nem tart semeddig feltakarítani.
Pedig azért mondunk nemet. Igaz, az az elvünk, hogy egy nap, ha lehet ne túl sokat. De vannak határozott nemek, jó néhány dologra. S azokat, ha az elejétől tiltjuk, nem ismétli meg a gyerek, sőt, magától rázza a fejét, amikor rámutat a tiltott tárgyra/körzetre (például hamar megtanulta, hogy a számítógép zsinórjaival nem játszhat, s azóta is simán elücsörög az asztal alatt és rá se pillant a kábelrengetegre).
Mindenki másképp kényeztet. Mi a kevés nemmel.

*A koszt szokták felhozni leggyakrabban, mint elrettentő dolgot, de van olyan, hogy kézmosás, kéztörlő, a ruhát ki lehet mosni és szerencsére Babszem nem nyulkál a szájában, plusz ahogy anno a doktorbácsi mondta Dórinak, egy kis piszokra mindenkinek szüksége van, akár orális úton is.

Hasonlók

2 Comments

  1. Jól csináljátok, mert sajnos pont az első gyereket szokták sterilen tartani, aztán jön az allergia. Van is egy ilyen “vicc”, hogy “az elsőnél csak fertőtlenítve adtam a cumit a gyereknek, a másodiknál lenyaltam, a harmadiknál meg szóltam a kutyának, hogy hozza ide”. A kevés nem-es elv is nagyon jó. Ha folyton azt hallja, hogy nem, akkor nem fogja érdekelni, egyik fülén be, másikon ki.

  2. nekem is nagyon szimpatikus a nevelési elvetek! szerintem az ilyen dolgoktól lesznek kreatívak a gyerekek… hogy lehet a kölesgolyóval is játszani pl., mert az is jó móka, és szabad. és nincsenek olyan korlátok, ami valójában csak a szülőknek fontos, kényelmes… (ld. feltakarítani a maradék “játszóeszközt”! tetszik, na! :o)