Ház 1.0

Egy éve lakunk az új házban. És igen, megritkultak a posztok: mert alábhagyott a lelkesedés, kicsit lassult a ház projekt, és hát visszaadtam a blogot a szerzőnek 😛 Persze lesz még egy-két vendégposzt, de tessék Lobo-t zargatni a rendszeres frissítésekért :D.

Május után: lezártuk az építkezést a kivitelezővel, meglett a használatbavételi, földhivatalos dolgok is elkészültek, banki hitel is zárásra került. És ebből semmi nem ment simán 🙂 A használatbavételi volt a legkönyebb, csak kb. 3 hetet kellett várni mire át tudtak jönni gödöllőről (10 perc). Amúgy mindent jónak találtak és nagyon felkészültek voltak, mert kérdezték hogy van-e kazán, mondtam nincs, majd bement a nő a “kazánházba” és mondta hogy mégiscsak van kazán. Nem, az kérem a hőviszannyerő szellőztetés. Kb. ennyire tudták hol vannak (jó, a pasi emlékezett rá hogy elektromos a fűtés). A bankot se szerettem meg, a végén még volt kis hercehurca, meg kisebb veszekedés, de az is megvan. A törlesztő annyi, amennyit vártunk: 92eFt. Ez igazából elég jó, amikor kőbányán éltünk akkor 70eFt volt a törlesztőnk (telek részlet), ehhez képest +20eFt -al nőtt a hitel a költségünk és 2.5x nagyobb házban, jó helyen, tiszta levegőn lakunk. Megérte 🙂

Kivitelezőről nem sokat írtam eddig. Legfőbb oka ennek, hogy úgy igazán nagy bajunk nem volt velük. Megvolt a végelszámolás is, amihez újfent segítettem. Nagyon fura nekem, hogy 2 vállalkozásban se tudták követni a pénzügyeket (levegősöknek se ment, de arról már írtam). De így is azt mondhatom, hogy nincs mire panaszkodnom, 1Ft nem sok, annyival nem léptük túl a végelszámolásnál a szerződéses összeget. És az azóta eltelt évben is úgy látom, hogy igen jól választottunk kivitelezőt (pedig csak rájuk böktem az interenet). Főleg látva itt 1-2 új építést a környéken, ez csak erősödik. Jójó, nem tökéletes minden, de azt kaptuk miről szólt az árajánlat, amit főként másként csináltatnék, azok mi voltunk (pl.: a belső falakat is OSB-zném). Úgyhogy ha kell, mi ajánljuk a kivitelezőt: Taksony H-BEK Kft.

Pár érdekesség:

– fűtés: glamox fűtőpanelek vannak fent, én nem kedvelem őket, de Lobo-nak tetszenek. Olcsó volt (700eFt a panelek + beszerelés), de az üzemeltetés kicsit drága (jójó, ezt tudtuk hogy ilyen lesz, kb. ~160eFt volt a múlt fűtésszezon), lomha is (hirtelen hűlést nehezen követi). Mondjuk tényleg jók, de falfűtés meg temperált padlóra azonnal cserélném 🙂 Mostani szezonban november 2-án kapcsoltuk be a fűtést, addig nem kellett fűteni a házban.

– hűtés: nem volt idén nyáron légkondink. De nem is volt olyan vészes, kb 6 éjszaka volt, amikor olyan meleg volt hogy nagyon megviselt minket és éjszaka is csak forgolódtunk, a többi esetben a külső levegő azért lehült, a ház is hült, és el lehetett viselni. Ha az árnyékolás teljes lenne, akkor megkapta volna a ház a piros pontot. Nem volt nagyon meleg. (Itt kell megjegyeznem hogy a zsindely tető nagyon gyorsan hül vissza, a falak sem hőtartók ugye, ez mind kellett hozzá. A múltkor néztem a youtube-n egy homoktéglás videót, ahol az építész azt mondja, hogy a homoktéglába a nyári éjszakán betárolja a hideget és így nappal is hűvös lesz: hát azt megnézném, max ha gépi szellőztetéssel fújja egész este, mert azért annyi hűtő hatása nem volt az esti levegőnek (jó ha picit mozgott). De tényleg számított hogy nem ömlött vissza este a meleg a falakból sem.)

– szellőztetés: na az továbbra is mindent visz, ez megérte. Mégha drága volt is 🙂

– napkollektor: március közepétől október végéig pár esős napon kellett csak ráfűteni, a többiben minden nap előállította a meleg vizet. És ma (nov.11.) is megcsinálta. Ez elég jó, tényleg megvan éves szinten 80%-ban a melegvíz a napból. A szivattyú mondjuk sokat megy, nyáron kb 7-16ó között ment, ami úgye 9 óra, olyan 80-90W-os lehet a szivattyú, azaz kb napi 0.7kWh -ba volt a melegvíz, ami kb 35Ft. Ez jó. A baj a télivel van, amikor mondjuk napi 600Ft lesz a fűtőpatron miatt :).

– alomszék: már 1 éve használja a család, nagyon jól. Szépen termelődik is a komposzt, mosty lesz majd az átforgatás, és még 1 év amíg mehet a talajra termőföldnek. Havi 2-3m3 vízet spórolunk vele. Kicsit még problémás a teljes átállás, ahhoz 2x ennyi darálék kellene, azt még meg kell oldani.

A következő nagyobb projekt az inverteres hűtő/fűtő légkondi. Már folyamatban van, jövő nyáron azért lesz már hűtés, meg a fűtés egy részét is ki akarom váltani vele, hogy olyan 70eFt legyen egy fűtési szezon.

A szellőztetőnek vannak statisztikái, és ott azt írja hogy kb 3600kWh-t fűtési energiát spórolt meg a hővisszanyeréssel. Ez a másik oldalról azt jelenti, hogy 360kWh -t buktam rajta, mert ugye 90%-os a hatásfoka. Ennyiért állandó friss levegő van télen is. Majd kiváncsi leszek a nyárra, mert ott is számolja a megspórolt energiát, mivel a kinti levegőt elő fogja hűteni a bentivel, azaz nyáron hűtés mellett is lesz friss levegő “olcsón”.

Illetve még folyamatban van a gardrób, nappali, nappali könyves polc, ágyak és a fönti árnyékolás 🙂 Szépen lassan minden meglesz.

És akkor jöjjenek a képek:

Hétvégi ködös reggel, a felújított bodegával (új tetőt és ajtót kapott):

Az egyik nagy projekt az íróasztalok voltak. Egyedi gyártású, íves, fenyő, olajozott/vaxolt:

Felnőtt háló: a manzárd alatti kész polcal, az “éjjeli szekrénnyel” és Lobóval:

És a nyári nagy projekt, a medence: elég komoly cucc: 2mx4m -es volt, és ~105cm magas volt benne a víz (papíron 110cm -es volt, de a srácok kifröcskölték a tetejét).

(és aki vizen fut :D)

 

Hasonlók

1 Comment