Pihenő + víz

Az építkezés pihen kicsit, amíg a bankot intézzük. Addig is az egyik “legnagyobb” probléma került megoldásra: a vízkeresés. Ugye volt a korábbi kis viskó, amiben volt víz, és amit a Norbiék lebontottak ősszel. Na ők valahol elvágták a földben a vízvezetéket, amiről én azt se tudtam hol van. És addig nem adhattuk vissza a vizet, amíg a vezeték elzárásra nem kerül, azaz addig a kerti csapból sem folyt víz (mert amúgy valahol a jelenlegi alap alatt van az elvágott vezeték, ezt még az alapozók “tapasztalták”).

Na a ma a második gödörben meglett a vezeték, elzárásra is került. Úgy néz ki, hogy a kis viskó előtt vezették hátra a vízet, és onnan vitték be hátulról. Víz ezen része megoldva.

A másik érdekesség a tető volt: igen, picit melegebb a felső szint mint az alsó, de ez azért normális, hiszen mind a tetőablakokon, mind a két terasz ajtón fűt befelé a nap. Délután a zsindely is forró volt, de nem nagyon, mert a kezemet azért rá tudtam tenni (kivitelező Krisztián szerin 100C-os is lehet, én azt sokallom). Viszont ebből semmi nem jött át a falon (azaz a 30cm közetgyapoton). És 6-kor, amikor már nem sütötte az ablakot a nap, a zsindely már szép hűvös is volt. Igen, szívja magába a napot, de meglepően gyorsan le is adja a hőt (nincs tömege neki).

Amúgy átnéztem megint az enaplós doksikat, a fal 0,16-s, a födém 0,11 -s (W/m2K), ami elég jó, passzív szintű. Viszont valami döbbenetes fűtési igény van az energetikai papíron: 10ekWh. Durva. Elviekben valami hülye szellőztetéssel kell számolni, ezért ennyi. FF -s  a ház, amit majd a szellőztető és a napkollektor húz vissza CC-re. Kíváncsi leszek a valós fűtési igényre, én ennek kb az ötödét tippeltem.

A tető elég jól árnyékol is, a nappaliba direkt besugrázás alig van, és fönt is védi elég jól a terasz ajtót. Jó lesz.

Hasonlók