Bank 3.0

Na az úgy volt a Bank 2.0 körül, hogy akkor ERSTE, és jó lesz, meg ilyenek. Aztán majd 3 hónapja nem történt semmi a házzal, ezért poszt sem volt. Mert mégsem lett jó.

1: Tavaly ugye ősszel a K&H-nál kezdtünk, még időben. Néztek is rendesen, hogy építkezés előtt mentem be érdeklődni (ügyintéző szerint elég az építkezés közben beadni…grr). De a CSOK miatt ugye kellett közös tulajdon, meg házasság (illetékmentességhez is jól jött), úgyhogy lassan sikerült beadni, aztán karácsonyi ajándék képpen el is utasították a kérésünket. Igazából nem nem akartak hitelt adni, csak nem akarták megadni a kért összeget, mondván nincs elég önrészünk. Összeségében K&H szimpatikus volt, csak hát ezt én rontottam el, egy kicsit ügyesebbnek kellett volna lenni. Innen sajnos menni kellett, itt még időben voltunk.
És a K&H betartotta amúgy az általa vállalt 30 napot.

 

2: Következő az ERSTE volt, itt kaptunk ügyintézőt ajánlással, aki tényleg kedves volt. Csak elsőre várni kellett 1 hónapot, hogy a “hibát” korrigáljam (ugye kérnek másik banktól 3 havi kivonatot, és emiatt kellett várni hogy leteljen a 3 hónap a számlán). Februárban benyújtottuk a hitel kérelmet, és ekkor ők mondtak 15 napot az értékbecsléstől. Jött az értékbecslő, aki nem is volt szimpatikus, le is húzta a házat értékre. Aztán kezdett az ERTSE hülyeségekbe belekötni a szerződésben, és végül amikor azt kérték hogy módosítsam a szerződést arra az összegre amit az értékbecslő mondott, na akkor elegem lett belőlük.  Fura nekem ez a fajta hozzállás, hogy ekkora hülyeséget az ügyintéző szó nélkül megír nekem. Kapott is rendesen utána.
Aztán valamikor a 70. nap körül zöld utat adtak a hitelnek, de ekkor már én nem akartam aláírni. És még olcsók se lettek volna. 24 éve ugyanaz (volt) a számlaszámom, de ERSTE-t mostmár senkinek nem javaslok.
Ja, itt ugye le is állt az építkezés, mondjuk falak, tető, külső nyílászárók, vezetékek (villany és víz) minden benn, belülről gipszkartonozva, azaz már egy majdnem kész ház ez. Ez már azért baj volt, úszott a nyári költözés.

 

3: Beszaladtam az OTP-be, mert még a K&H-tól eljövetel közben a K&H-s bankos csaj ezt javasolta. Meg állítólag sokat fejlődtek. Mondjuk tényleg, online időpont egyeztetés, visszahívás, minden ment szokatlanul jól és gyorsan, amíg be nem mentem egyeztetésre (na nekik volt a legnagyobb és legdrágább irodájuk az tuti 🙂 ). Itt kb 2 perc alatt végeztem, mert mondta az ügyintéző, hogy azonnal állítsam le az építkezést, mert ők csak azt a részt fogják megfinanszírozni ami azután épül, miután megnézte az értékbecslőjük. WTF?? Most fordultunk át utófinanszírozásba, azaz végre a vállalkozónak állt benne több pénze nem nekem, erre azt sose fogják nekem kifizetni. Gyorsan végeztünk, hirtelen elköszönni sem tudtam, mert nyilván a “viszont látásra”-t elharaptam az első betű után. Vannak dolgok amik nem változnak 🙂

 

4: Aki a bank 3.0, ez a CIB lett. Kb. egyik legolcsóbb ajánlata volt, szimpatikusnak tűnt, ezért áprilisban benyújtottuk a hiteligénylést. Ügyintéző is szimpatikus volt, megegyeztünk egy 30 napban, mindenki boldog volt. És ugye már 2 bank összes módosítása benne volt a kivitelezői szerződésben (ami amúgy még most is tele van hibákkal), gondoltam nagy baj nem lehet. Hát nekik sem volt jó a szerződés, úgyhogy módosíttunk, meg tököltünk meg ilyenek. Jó egyszer én is csíra voltam, nem emlékeztem hogy van kivitelezői művezetői szerződésem (amiből még saját példányom se volt). Mondjuk azért 2 hétbe telt a CIB-nek megírni, hogy akkor most mi is a bajuk, mert elsőre csak annyit kértek, hogy adjam be a tervezői szerződésem, amire gyorsan megírtam hogy nincs, mert azt a kivitelező végzi a kivitelezői szerződés 1-es pontja alapján. Hát ezek szerint nem olvasták el már az első pontot sem. Aztán 2 hetet leveleztünk ezen.
Itt is kb 65 napra lett döntés, akkor azért már egyszer jól fehúztak, mert 40 napig meg se nézték az egyik papírt, azaz kész se akartak lenni a vállalt 30 nap alatt. Anyáztam itt is egy kicsit.

Múlt hét pénteken aztán végre aláírtuk a hitelszerződést, mingyá viszem be a számlákat meg az összesítőt, aztán kész is vagyunk. Igazából kicsit több mint 1 éve nyár előtt mentem be a K&H-ba, és kezdtem a hiteles kanossza járásomat. A 3 bankból csak a K&H tartotta a vállalt határidőt. Részletre a K&H és a CIB kb ugyanolyan ajánlatot adott, az ERSTE 10e Ft-al többért adta volna. Igazából ez is fontos volt, amikor már az ERSTE-vel nem akartam aláírni, drága, lassú, köcsög, és 10év alatt ugye sima 1MFt-al drágább.

De alapvetően nem éreztem hogy akartak volna hitelt adni. Hitelképességbe nem tudtak belekötni, minden másba meg kötözködtek, hogy kitöltség a 30 napot. És többször erősen elgondolkodtam, hogy a másik oldaliak milyen képességekkel rendelkeznek.
pl.: K&H-nál el kellett magyaráznom, hogyha van 10M Ft-m, amit 1 év múlva visszaadok amikor eladtam a lakásunkat 12M Ft-ért, akkor a lakás árából nem 2M Ft-m marad. És ezt a bíráló se értette. Kb. általános szintű matematika (alapműveletek), időben eltolva. grrr

 

Azaz lassan befejezzük a házat, megvan kié a ház kb 10 évig 🙂 Jönnek majd posztok, meg augusztusban költözés is lesz 🙂

Hasonlók