Fűtés 2.2

Megvolt a második leolvasás is január 22.-n: 1140kWh lett, ami egy picit soknak tűnik.

Ez volt az az időszak, amikor nem sütött a nap, azaz a napkollektor semmit nem ért. Most hétvégén mind szombaton, mind vasárnap a napkollektor teljesen előállította a melegvizet (40 és 38 fokosat). Ha viszont köd volt, akkor kellett neki 1 óra is, ami ugye 4.5kWh -t jelent, minthogy 4.5kW -os 3 fázisú fűtőpatron van a tartályban. Jobb esetben elég volt 1 melegítés, de simán volt olyan hogy a srácok kifürödték (ilyenkor a patron csak a fölötte lévő vizet melegíti, nem a teljes tartálynyit, ami úgy kb 100l lehet, de a “hirtelen” melegítés miatt kicsit mozog is ilyenkor a víz, ami gyorsabb hűlést eredményez. amikor a nap melegíti, akkor szépen rétegződött a tartályban a víz, és szépen ki lehet használni a tetejéről a meleget, melegítésnél ez nem az igazi). Úgyhogy volt ott ráfűtés is bőven, vagy hétvégén napközbeni fürdés miatt 2x melegítés. Így én simán +100kWh többletet betudok a melegvíznek.

Azt írtam korábban (ja nem írtam, csak akartam hogy olyan 200-250kWh volt a nyári havi áramszámla, azaz kb. ennyi a havi fogyasztás fűtés/hűtés nélkül), ehhez azért 50-100kWh melegvízet hozzá kell rakni (sajnos mérni nem tudom, csak tippelni), meg kicsit többet főzünk/sütünk, azaz legyen 350kWh a normál fogyasztás kis melegvízzel, ehhez rakjuk meg a +100kWh-t a 3 hétig tartó köd miatt, és akkor az van, hogy 1140-450 = ~700kWh ment el fűtésre a leghidegebb hónapban. Ugyanez a múlt hónapra 900-300 (itt kevesebbet ment a sütő meg víz is jobban melegedett a naptól, ezért csak 300), azaz 600kWh. Az elsőt nem tudjuk, akkor pont nem olvastam órát, meg akkor még nem volt légkoni, így egy 600-700 -al simán lehet számolni, és ugye van még bő mésfél hónap (de pl. a hétvégén nem sokat fűtüttünk, sőt mi be se kapcsoltuk a szobákban a fűtést, meg tavaly is már március elejétől nem fűtöttünk), azaz a 900-as becslés nem tűnik rossznak: 700+600+700+900 = 2900kWh, ez az elmünél 110eFt bruttó. Egy szűk 30%-s megtakarítás látszik most (persze várjuk meg a végét). Viszont ebből még a H tarifával lehet faragni egy 30% -ot, azaz kb 80eFt -ig le lehet vinni. Az egész fűtési szezonra, amit (nagyképűen 😀 – de azért tényleg nov. 2 óta fűtünk és tényleg március 10 körül már kapcsoljuk ki) 4 hónapnak véve jelenleg 27.5eFt a havi fűtés, és ez még levihető 20eFt/hó -ra. Ez teljesen jó. De majd a márciusi leolvasáskor visszaellenőrzöm.

A vízórát elintéztem novemberben, mert eddig időszakos leolvasás volt csak, mert hogy hétvégi telek volt a vízügynél. Így azt is havonta diktáljuk most, ezért látszik hogy 9m3 volt a havi fogyasztás. Nem rossz, kőbányán 10m3 volt, de aszittük kevesebb lesz. Kell a 40m3-es cicszterna a víz visszanyerővel nyáron 🙂 Ez még azért távlati terv, de lesz. Pl.: amivel itt nem számoltam, hogy a zsindely tetőn az esővíz KOI értéke nagyobb, mint a cserépen. De cserépen sem zéró. Majd kell valami homokosaktívszenesszűrőt alkalmazni.

És a szép zúzmarás időből jöjjön pár “téli”kép meg egy mókus a diófán:

Téli táj, a bodegán szépek a jégcsapok, előtérben pedig a kerticsap beszalmázva.

Tiszafa, madáretető, ilyenek.

Ház és a havas út.

A “befagyott” napkollektor.

Mókus a fán 🙂

 

Hasonlók