Oltsunk vagy ne oltsunk

Ma reggel várt a bölcsiben a papír, hogy kérek-e oltást az új influenza ellen. A listában én voltam az első, aki Nem-et írt. Mint ahogy már itt se kértem, a munkahelyemen, amikor körbeküldték. Pedig tudom, gyereknek ingyen van, pénzbe se kerül. Elég nagy dilemma ez egy szülőnek. Legalábbis nekem tuti az. S látva, hogy mennyien másként gondolkodnak kicsit lelkiismeret furdalásom lett, hogy vajon jól cselekszem-e. Nem az oltás lenne-e a könnyű és nagyjából biztonságos út. De pont ez a "nagyjából"az, ami miatt inkább nemet mondok.

Tudom, Babszem egész sokat betegeskedik amióta bölcsis, de influenzája még sose volt. Csak egyéb orrfolyásos, hurutos dolgok. Amikor a madárinfluenza volt akkor elintézték nekünk az ingyenes oltást, Boss néni kitaposta és akkor kértem. Utána egész télen folyt az orrom. Influenzát persze nem kaptam és aztán hamar elmúlt az a vihar is. Úgyhogy most eleve kicsit szkeptikusan álltam a sertéses variációhoz is. Ma már annyira meg van zavarodva az ember a média miatt, hogy fogalma sincs mennyit lehet elhinni a hírekből és mi az ami csak egy lufi.  Az orvosok nem mondanak egyértelműen igent és nemet se. Mindenki döntse el maga. Babszemnek meg kicsit szeretnénk úgy erősíteni az immunrendszerét, hogy nem nyomjuk tele semmilyen mesterséges anyaggal. Amúgy is kapott elég oltást, a bárányhimlősből még például vissza van a második kör, amit sose tudok beadatni neki, mert éppen elfogja valami nátha, mire kilábal és tanácsadás nap lenne. Nem látom be egyelőre, hogy sokat javulna a helyzete az oltás miatt. Ettől még a kis betegségeket ugyanúgy elkapja, mi betartjuk az alapvető egészségmegőrző dolgokat, ha járvány van, nem megyünk tömegbe, rendelőbe. A bölcsiben is a gondozónők még a legapróbb orrfolyással is inkább hazaküldik a gyereket, csak ne fertőzze tovább a társakat. C vitamin adagot természetes formában fogyaszt, néha meg beleiszik a mi multivitaminos pezsgőtablettánkba is.

Alapvetően egészséges család vagyunk, szerencsére, remélem, hogy az idei influenza járványt is leküzdjük csak úgy, mint az eddigit.  De kicsit úgy érzem, ez az influenza körüli mizéria is csak arra jó, hogy lelkiismereti válságba kergesse a szülőt. Mikor teszek jó a gyerekemnek: ha oltom, vagy ha nem? Szóval most úgyis csak reménykedem, hogy az idő majd igazol, jól döntöttem (legalábbis a mi szempontunkból)

Jövőre amúgy is jön majd a kutyainfluenza… 

 

Hasonlók

2 Comments

  1. Sziasztok!
    Nekem is van 3 gyermekem így én is nagyon nehéz helyzetben vagyok az oltással kapcsolatban.
    Én sem fogom beadatni, mert ez az egész cirkusz megint csak az üzletről szól.

  2. Bocsi, hogy csak úgy belekotyogok…. szerintem jól döntöttél:) Persze mindenki vacilál, mi lenne a jó. A mi doktornénink határozottan az oltás ellen volt. Nekem ennyi elég volt ahhoz, hogy el se gondolkozzak rajta. Aztán reménykedem, hogy tényleg minket igazol az idő:)