House S0E1

Természetesen sose úgy képzeltük, hogy most már örökre a X. kerületben másfél szobában maradunk. Az embernek már régóta határozott elképzelései vannak, már nézelődtünk helyiség ügyben is, voltunk Construmán és most újabb szakaszhoz érkeztünk a hétvégén. Miután a párom már 2 éve folyamatosan bújja a netet és a szakirodalmat passzív ház ügyben, már van háztervünk is (Google Scetchupban:), sőt próbálkoztunk személyesen is eljutni megnézni egy ilyen épületet, de ez nem jött össze a nyáron. Most viszont igen.

A hétvégén ugyanis elmentünk Passzívház nézőbe. Most voltak ugyanis nyílt napok és mi kb. 2 hete foglaltuk le a helyünket a buszban (persze attól függően, hogy Ikarus buszt biztosítanak vagy sem jeleztük, hogy 1 vagy 3 személy fog részt venni a kiránduláson, mert Babszem nem száll fel Ikarusra). 10-kor indultunk a Cora parkolójából. A busz tele volt, úgyhogy Babszem az apja ölében ült. Először Fótligetre mentünk, ahol minősített passzív házat néztünk meg a Futrinka utcában. Fótliget olyan lakópark, amilyen az amerikai középosztálynak van, szóval tiszta Született feleségek és kb. minden második autó Volvo:) Aztán a híres pilisszentlászlói házat néztük meg (ugye ők készítették azt a bizonyos Fészekrakók filmet, amit mindenki, aki a témával foglalkozik ismer.) Ide elég sokáig tartott az út, mert a szentendrei skanzen Márton napi mulatságára tartók rendesen belassították a forgalmat. Már sötétben értünk aztán Isaszegre, hogy az ottani passzívházat nézzük meg.

A kirándulás célja az volt, hogy ugye megmutassa a hitetlenkedőknek, hogy bizony működik ez a konstrukció. Emberek élnek benne, elégedettek vele, nem kell bele kandalló, de lehet szellőztetni is, s valóban olcsó a rezsi. Viszont azt is meg kell érteni, hogy nem olcsó az építése. Végül is nem minősített passzívházzal is sok mindent lehet spórolni a ház energiaigényén jó szigeteléssel, nyílászárókkal és gépészettel. De pénz kell hozzá. Sokan ilyen kérdéseket tettek fel, hogy mégis mi mennyibe kerül. Vezetőnk, aki amúgy a bemutatott házak mindegyikét kivitelezte, ezt nem is hallgatta el.

Minket persze nem rettentettek el:) Mert mindezt sejtettük eddig is, de jó volt megnézni, hogy mégis mi hogyan működik, és kapni pár ötletet. Babszem pedig igazán jól viselkedett. Az első háznál volt egy kislány, akivel rohangászott az udvaron, Pilisszentlászlón (ami szerinte nem létezik, mert Szent László csak a tér lehet) a szomszédban csavargott egy kislánnyal, valamint szerencsére mindenhova a zsebembe vittem Gordont, szóval bárhol eljátszhatta az árokba csúszási nagyjelenetet, végül pedig a sötét buszban Ice Age 3-t néztünk vele Isaszeg külsőn, míg a többiekre vártunk.

A kirándulás elleni kifogásunk az volt, hogy rosszul volt szervezve és 4 óra helyett majdnem 7kor ért véget. Fótliget után kellett volna Isaszegre menni, aztán Pilisszentlászlóra, aki akart volna.

Hasonlók