Sztárkukta

Most kivételesen nem Stahl Juditról lesz szó (leszoktak az emberek a Stahl receptek keresőszavakról, figyeltem meg mostanában a statisztikámban), hanem a meztelenkedő szakácsról, Jamie Oliverről. Ugyanis mielőtt elment síelni, A. odaadta a könyvét, amit átolvastam a hétvégén (már amennyire olvasásról szó eshet egy szakácskönyv esetében). Ő is közvetlen közérthető, pont mind a műsorában, csak éppen nem olyan gyors és érthetetlen beszédű mint ott (persze lehet, hogy csak pechem volt mert pont 2 olyan részt láttam, ahol a magyar szinkron is alig bírta követni a karattyolását). Lényeg, hogy leereszkedik a modern fiatalokhoz és megmutassa, nem kell komoly tudomány meg túl nagy hozzáértés jó kis kajákhoz. Csak hát akárhogy is, Jamie az angol átlagboltokhoz szokott közönségnek főz, és rengeteg ott természetes dolog itthon maximum az Ázsiában van meg. Nem voltam különösebben elájulva tehát az egésztől, akadnak benne nem rossz receptek, amiket ki fogok próbálni, de továbbra is csak akkor érdekel Jamie, ha valaki megkínál a könyvével, receptjeivel, elkapom véletlenül a tévében vagy a neten. Akkor már inkább Floyd, aki holnap a Mammutban dedikál.
Megfigyeltem egyébként, hogy minden sztárszakácsnak van néhány vesszőparipája, ami megkülönbözteti a többitől. Stahl Judit ollóval vágja a petrezselymet, Jamie meg a kőmozsárra esküszik (Ázsiában kb 10 ezer egy kisebb fajta), Floyd meg a jó borokra 😀 Ahhoz képest, hogy az angol konyha nem túl változatos eredendően (Traditional English cooking című könyvecském kb 40 oldal) azért Angliában Dunát (Temzét) lehet rekeszteni a szakácsokkal, (elég megnézni a BBC oldalát).

Hasonlók

1 Comment

  1. Sőt, Jamie nem tud semmit zöldfűszer nélkül készíteni. Néha azt lesem, vajon mikor fog tortába is némi kaprot vágni, mondjuk 🙂 😀