Pogácsa

Az úgy volt, hogy hétvégi bevásárlás alatt a párom megkívánta az élesztőt. Mert ő szokott csak úgy majszolni egy keveset. Ilyenkor én nem csókolózom vele, amíg fogat nem mos, vagy eszik valami erősebbet, ami elnyomja az élesztő szagot meg ízt.
Annak idején kamaszként, amikor úgy gondoltam, hogy na most aztán én is problémát csinálok a nem létező pattanásaimból, mert az menő. Tanácsot kaptam, hogy bizony ha élesztőt eszek az jót tesz a bőrőmnek (aminek amúgy semmi különös baja nem volt). Igyekeztem, igyekeztem, de nem bírtam megszeretni az élesztőt, úgyhogy hamvába holt elképezlés volt az egész.
Na de azért a kedves se eszi meg mind az 5 deka élesztőt, ezért aztán kitaláltuk, csináljunk pogácsát. Sajtosat, persze és igazából minden volt otthon, csak sajt nem, úgyhogy azt beszereztük. Aztán a hétvégén nem került sor pogácsázásra, viszont hétfőre a párom már keresett pogácsarecepteket a neten, egyet ki is nézett, hogy kedd este elkezdhetjük megcsinálni. Ő 3 órával hazaérkezésem előtt nekiáll gyúrni és keleszteni. Közben persze jöttek ilyen emilek, hogy:

hol van a liszt?? hüle egy rendszer szerint pakolsz: nincs a fűszeres szekrényben, nincs a lisztes üveg mellett, és nincs a spájzban a buzadara környékén. akkor hol a “helye” ???

meg:

miért a cukor mellett van a liszt?? ehh 🙂

. Mire hazaértem tényleg csak a nyújtás meg szaggatás és sütés maradt. Persze ez se volt egyszerű, ugyanis sima köralakú szaggató formám nincs. Van persze mindenféle karácsonyfás, szivecskés, csillagos, üstökös, de egyszerű, kör alakzatom nincs. Aztán meg a költözés során valahogy elkeveredett az ecsetem is, amivel tojáskenegetést lehetett volna intézni. Végül a Prágából zsákmányolt Becherovkás pohárral szaggatott a párom, én meg egy sima ecsettel kenegettem a pogácsák tetejét. A végeredmény egy vékányi pogácsa lett.
Nem a legfinomabb, mert valahogy nem volt igazi a recept, a sütés (eleinte túl lassan, aztán meg már túl gyorsan sütöttük). Úgyhogy a pogácsa felét ma behoztam a gyárba, egyék a többiek.
A párom ma este hazautazik, viszi a pogácsa másik felét anyukájának, aztán meg elhozza a nagyszülői tuti pogireceptet és legközelebb azzal nyomulunk.
Mondjuk első pogácsának nagyon is jól sikerült.

Hasonlók