Gaiman év

Tegnapelotti hír, hogy Neil Gaiman legújabb regénye, a The Graveyard book megkapta a Newbery díjat, amit az amerikai gyerekkönyvtárosok szövetsége oszt ki minden évben a legjobbnak ítélt munek. Pont nemrég olvasgattam róla, hogy sokan úgy gondolják, ez se feltétlenül annyira etalon mint az irodalmi Nobel díj, mert vannak köztük regények, amiket a szakemberek ugyan kiválónak értékelnek, viszont a gyerekek nem olvassák oket. Azért egy ilyen díj mindenképpen megdobja az eladdotsági listákat. Most meg egy olyan könyv kapta, ami eleve már régóta a bestseller listák élén van. S van egy teljesen jópofa olvasata is a regények a szerzo eloadásában.

Sokan úgy tartják, Gaiman egyedül a Sandman-nel alkotott nagyot, a regényei annyira nem jók, kicsit egy kaptafára készülnek. Részemrol szeretem ot. Eloször az Elveszett Próféciákat olvastam a tollából, az is inkább Pratchett miatt került a kezembe. Aztán meg jött a Tükör és Füst ami egy nagyon jó kis novellagyujtemény és innentol próbálkoztam a regényekkel is. Elobb magyarul (Amerikai istenek), aztán mivel még akkor úgy tunt, hogy soha nem fog anyanyelvünkön megjelenni, angolul vágtam neki a Soseholnak, Csillagpornak és az Anansi boys-nak. Aztán a Fragile Things már olyan régóta ül a polcomon, hogy közben az Agave felkarolta a szerzot, miután a Csillagpor moziban is nagy siker lett és sorra adogatja ki a muveit, legutóbb pont a Törékeny holmik jelentek meg. Hamarosan jön a Coraline is magyarul (picidzé és Isolde is, a két nagy Gaiman fanatikus olvasónaplót író egyaránt elismeroen nyilatkozott róla), még a film elott, az Agavé gondozásában pár héten belül. Gaiman mostanában úgy tunik, inkább gyerekeknek ír, a tavalyi World Book day-re megjelent Odd and the Frost Giant is nekik szóló mese volt, természetesen skandináv mitológiával fuszerezve, de legalább láttam benne, hogy tényleg ért a fiatalok nyelvén.

Na és persze a film is felfedezte ot magának. Ott volt a Mirror Mask (aminek az alapját anno szintén gyerekeknek írta), aztán meg társszerzoként jegyezte a Beowulfot is. Mindjárt itt a Coraline, közben amikor tavalyelott itt járt Magyarországon elvileg azért jött, hogy a Hellboy II forgatásán kicsit körbenézzen, hogy is kell filmet csinálni mert o is szeretne megpróbálkozni vele. Úgyhogy ezt a lépését még várjuk.

Közben még az is kiderült, hogy a frissen díjazott könyvébol is készül film (“A Dzsungel könyvéhez hasonlít a sztorija, csak éppen itt a párducok helyett szellemek vannak” – írja az Empire), méghozzá Neil Jordan rendezésében.

Szóval olvassatok Gaimant, mert ha a fordítás mostanában nem is adja vissza annyira a szerzo eredeti nyelvbéli virtuozitását, a történetei azért csodásak. A Tükör és Füsttel ajánlom kezdeni (mint mondtam, Sandmant nem ismerem).

 

Hasonlók