A Nagy Könyv

Miután 2003-ban Angliában olyan nagy siker volt a BBC kezdeményezése, a The Big Read, amelyben kiválasztották az angolok 100 legkedveltebb könyvét, majd ezt sikerrel ismételték meg az akciót Németországban is, itthon is elindul márciusban az olvasást népszerűsítő mozgalom. Decemberben lesz vége, eredményhirdetéssel együtt. Gondolom nálunk most, hogy már a Gyűrűk ura népszerűsége a filmnek hála kicsit lecsengett, talán nem Tolkien meséje lesz a nyertes, mint ahogy a németeknél meg az angoloknál is.
Egyébként érdemes a két listát hasonlítgatni, biztos, hogy sok minden kiderül miben is különböznek. Az angoloknál szerintem sokkal több volt a gyerekkönyv (nemcsak Harry Potter, de Roald Dahl vagy Jacqueline Wilson is ott a listán), míg a németeknél a bestseller, hisz harmadiknak ott Ken Follett Katedrálisa lett a befutó, rögtön Tolkien meg a Biblia után.
Mindenesetre dícsérendő a kezdeményezés, remélem lesz foganatja is. Azaz irány olvasni!

Egyébként legutóbb mikor a könyvtárban jártam, egy néni odajött hozzám amint éppen az ajánló polcot tanulmányoztam, ahol az új könyvek mellett régi kedvencek, meg a helyi könyvtárosok javaslatai vannak kitéve és megszólított, hogy
“Maga olyan fiatal, olvasta ezt a Gyűrűk urát? Érdemes elolvasni? Jobb mint az a Harry Potter? A negyedik részig jutottam, de már nagyon elegem lett belőle”.
Megnyugtattam, hogy jobb, inkább komolyabb és felnőttebbeknek való. Úgyhogy a néni boldogan fogta hóna alá a három kötetet s megköszönte, hogy most egy darabig lesz mit olvasnia.

Hasonlók