L-faktor

A mostani ovis csoportjában Babszemnek vannak régi, bölcsis ismerősök is. Például a Levente. Akiről tavaly csak azt tudtuk, hogy csúnyán beszél. Legalábbis ha a gyerekre rászóltunk mert olyasmit mondott, amit nem tőlünk hallott, akkor arra hivatkozott, hogy a Levitől.

Aztán kapcsolatuk az óvodában elmélyült. Volt már, hogy büntetésben volt, ami a Leventével való játékkal kezdődött. Aztán többször is előfordult, magam is láttam, hogy a két kissrác egymást hergelte. Kiabálnak mindenféle szavakat a másikra (burgonya bugyi pl.), megharagszanak, lökdösődnek. De ez most már oda fajult, hogy egyrészt keresik egymás társaságát, másrészt nem tudnak mit kezdeni a másikkal és rendesen együtt játszani. Babszem nem jól reagál arra, ha piszkálják, ilyenkor bevadul, kiabál, lök, verekszik. Levi meg kihasználja ezt. Mind az óvónénik, mind mi, a szülők próbáltunk már a gyerekkel beszélni, hogy ne figyeljen oda a másik kisfiúra, mert az a vége, hogy szét vannak ültetve, büntetésben. Aztán amint elmúlt a duzzogás már mennek és keresik a másikat, hogy 5 perc múlva ismét fellángoljon az ellentét és kiabáljanak esetleg tettlegességig fajuljon a dolog.

Tegnap amikor mentem Babszemért, megint külön ültek. Ági néni mondta, hogy a fiam lelökte Leventét a lépcsőn (előtte meg már veszekedtek a galérián) és bizony komolyabb baleset is lehetett volna a dologból. Nem lehet tudni, ki kezdte és hogyan de a végén az én gyerekem volt a rosszabb. Persze miközben ezt mondta, a két gyerek az óvónő háta mögött már megint együtt volt. Szóval nekem Ági néni előadta, hogy próbáljunk beszélni Babszemmel mert “okos, értelmes kisfiú” (oké azért jólesik, hogy mindkét óvónő ezzel az eposzi jelzővel illeti), s ne feltétlenül így reagálja le a Levis konfliktusokat.  Mondtam, hogy már beszéltünk vele. De hát Babszem nem tud nem oda figyelni, eltiltatni meg nem akarjuk senkitől. Neveljük kirekesztésre, hogy ő ne rekesztődjön ki?

Végül megint beszélgettünk a csemetével este (délután a büntetés miatt nagyon anyás volt, végig velem játszott, el nem mozdult a közelemből), mondtuk, hogy nem örülünk, hogy ilyen sokszor büntetésben van és kimarad a közös foglalkozásokból is. Játsszon mással, vagy ha a Levi odamegy és piszkálja hagyja ott és menjen inkább az óvónéni  mellé. Ne árulkodjon, csak hagyja hátra a másik kisfiút.

Reggel elmondtuk Hajni néninek, hogy mit tanácsoltunk a gyereknek. Délután beszélek erről Ági nénivel is. Sajnos mi ennél többet most nem tudunk tenni, mégiscsak ők vannak velük egész nap.

 

Hasonlók