Hogyan vezesse le a dühét egy 4 éves?

Babszem elég védett életet él, a családban nem nagyon szokta őt senki se felbosszantani. Ezért aztán fogalma sincs róla, hogy vezesse le a dühét. Úgyhogy ez megint abban csúcsosodott ki, hogy csütörtökön amikor a nagyi ment érte az oviba éppen büntetésben volt. Ugyanis hozzávágott a Leventéhez egy építőkockát. Babszem szerint a Levente nem építette vele a várat, sőt rombolta azt, meg kiabáltak egymással, aztán a vége ez a tettlegesség lett. A másik kisfiúnak bedagadt a szája.

Az óvónéni azt üzente, beszélgessünk el a gyerekkel. Amit mi megtettünk, kétszer is. Ismét javasoltuk, hogy ha a Levente kezdi bosszantani inkább játsszon mással, vagy szóljon az épp jelen lévő óvónőnek, vegyen mély lélegzetet. Látható volt Babszemen, hogy hiába írjuk körbe neki mi az, hogy kezd felmenni benne a pumpa, igazából nem nagyon érti, miről van szó. Belőle valahogy ezt a reakciót csak a Levente tudja kiváltani. Azt hiszem az óvónőkkel is beszélni kell, hogy figyeljenek oda, ha azt látják ez a két gyerek épp egymás nyakának ugrik, válasszák szét őket. Mert többnyire az összes tettlegességig fajuló ügyüket meg szokta előzni az egyre hangosabbá váló kiabálás.

Hasonlók

6 Comments

  1. azért, én beszélnék az ovónénikkel is, hogy ugyan hogy “beszélgess” 3-4 órával később egy ügyről, ahol jelen sem voltál? Az meg a másik érzésem, hogy a büntibe ültetés pont ezt a helyzetet (L és K között) nem fogja megoldani… (és utánanéznék, L melyik iskolába fog menni 🙂

  2. Meg arról is el kell K-val beszélgetni, hogy a verekedésnek, dobálásnak milyen veszélyei vannak, hogy akármi történik, nem dobálunk, mert az már elég komoly következmény, hogy bedagadt a másik gyerek szája. Szóval, hogy tetteinknek bizony következményei is vannak, és azokért mi vagyunk a felelősek. És csatlakozva az előttem szólóhoz, az óvónénikkel meg ti beszéljetek, hogy ők mégis hogyan kezelik a helyzetet, és mit beszélgetnek ők a gyerekekkel. Meg hogy mennyire reflex, hogy büntibe nyomják őket, vagy csak szegény K-t, vagy máshogyan is kezelik a konfliktusokat. Merthogy kellene nekik.

  3. Hm. Szerintetek az normalis, hogy egy oviban “buntetnek”? Es ilyen gyakran? Es hogyan csinaljak? Nekem ez az egesz inkabb ugy tunik, hogy az ovoneni nem igazan tud fegyelmezni, cserebe buntet..

  4. [keknyul](#11094646): a büntetés itt többnyire abból áll, hogy más játékhoz kommandírozzák, asztalhoz ültetik. Mentségükre legyen, hogy 25 gyerekre van jó esetben 2 pedagógus.