Fűtés 2.0

A fűtés glamox fűtő panelekkel lett megolva, mert olcsó volt, jónak tűnt, meg ugye nem volt sok választás, mivel gáz nincs a telken. Nem volt rossz, de azért a hőérzet messze elmaradt a várttól, igaz a fűtés számla (kb. 160eFt) sem volt rossz. Ugye itt nincs semmi szorzó (COP, SCOP stb). , azaz kb. ez a legrosszabb fűtés típus, mert 1:1 -ben fűtesz árammal. És ugye nyáron hűtés sem volt, ami nem volt nagyon rossz, de azért ha lehet mégiscsak jól esne.

Ne ezért lett levegő-levegő hőszivattyú beszerelve, hogy ezzel jobb hatásfokkal fűtsünk, és hogy nyáron hűtsünk. Elég nehézkesen ment a beszerelés, helyi vállalkozó elvérzett, végül egy debreceni csapat csinálta.

Csendeset kerestünk, ezért panasonic-ban gondolkodtunk, és mivel minden szoba kapott beltérit (2 háló, játszó, dolgózó és nappali), és nem akartunk sok kültérit, ezért macera volt, meg drága az 1 kültéri. 5-ös multi split klíma lett. November végén szerelték, és valamikor december elején lett beüzemelve, mert kellett egy áram szerelés is hozzá, mivel a kábel ki volt vezetve, csak bekötve nem volt. Burkolt megrendelés a villanyszerelőtől 🙂

1 hónapos tapasztalatok:

  • nagyon jó a hőérzet, végre meleg a ház
  • egész csendesek a beltérik a szobákban. a nappalis az néha rákapcsol, akkor azért van hangja
  • a kültéri is csendes lett. ettől nagyon féltem, mert az hogy mit mondanak a szerelők és én mennyire fogom hallani azt ugye nehéz egy prospektus alapján megítélni.
  • nincs pontos mérés tavalyról, meg ez se teljes hónap volt, de azt lehet mondani hogy 1200kWh óra helyett 900kWh volt a fogyasztás, azaz 300kWh -val kevesebb ment fűtésre (minden más ugye kb maradt). ez azért egy 30% os megtakarítást jelent, és ezen még lehetne faragni
  • beköthető erre a H tarifa, ami további 30%os fűtés díj csökkenést eredményezne. ez már teljesen jó lenne, hiszen akkor a fűtés teljes költsége kisebb lenne mint 1 havi törlesztő részletünk (92eFt).

 

Majd márciusban jobban lehet elemezgetni, akkor majd visszatérek rá.

Hasonlók

1 Comment

  1. En szeretem a klimat, mert olcson füt, meg utalom is, mert hangja van. Nekünk is mondtak, hogy csendes, de szerintem kurvära nem, pedig a mienk is egy nem olcso panasonic, na de ez van. Az idei telen meg nem igazan volt hideg, eleg jol lehet vele füteni.