Hírek

Szóval ekléstem a linkeléssel, mert Március 23-án jelent meg. De sajnos a blogom nem bírja a hosszú és spéci karakterekkel ellátott http címet. Úgyhogy a cikk helyesen: a Menesztik az év könyvtárosát? címmel jelent meg:


A nagykanizsai Halis István Könyvtár jelenlegi igazgatója, Czupi Gyula fél éve vehette át Hiller István kulturális minisztertől az év könyvtára címet, valamint a díjhoz járó 500 ezer forintot, amellyel a tárca minden évben a korszerű működési formákat alkalmazó, magas szintű szolgáltatást nyújtó bibliotékákat jutalmazza.

Mivel Czupi Gyula kinevezése lejárt, a nagykanizsai önkormányzat pályázatot írt ki az intézményvezetői posztra. A három hónappal ezelőtti pályázatra egyedül a jelenlegi igazgató jelentkezett, a szocialista–szabad demokrata többségű képviselő-testület azonban nem fogadta el a pályázatát, amelyből a könyvtár részletes gazdálkodási tervének a kidolgozását hiányolta. A megismételt pályázatra Czupi mellett Bogár Imre zalaegerszegi iskolaigazgató – a zalai megyeszékhely 1990–1994 közötti szabad demokrata polgármestere – is jelentkezett.
A két pályázatot elbíráló szakmai bizottság a jelenlegi intézményvezető megbízatásának meghosszabbítását javasolta, az önkormányzat oktatási, kulturális és sportbizottsága azonban 5:2 arányban Bogár kinevezését támogatta. Sajni József, az önkormányzati bizottság szabad demokrata elnöke azt mondta: két jó pályázatot kellett értékelniük, amelyek közül Bogár Imréé volt a nívósabb. Sajni szerint indokoltnak tűnik a vezetőváltás.
Információink szerint a tervezett igazgatóváltás hátterében valójában politikai okok húzódnak meg: a kormánypárti városvezetés ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy az elmúlt években a könyvtárban számos politikai jellegű – többségében a jobboldalhoz és a polgári körökhöz kötődő – rendezvényt tartottak. A kulturális bizottság ülésén többen is kifogásolták, hogy 2003-ban a könyvtár helyiségeit 168 rendezvény megtartására adták bérbe, ám ezekből csupán hatmillió forint bevétele volt az intézménynek.
A vezetőváltás esetleges politikai okairól Czupi Gyula nem kívánt nyilatkozni, míg Sajni József határozottan cáfolta, hogy a bizottság döntésében politikai szempontok játszottak volna szerepet.
Nagykanizsa város díszpolgárai közül tegnap öten nyílt levelet tettek közzé, amelyben azt kérik a képviselő-testülettől: kizárólag szakmai szempontok alapján döntsenek az intézmény vezetőjéről, és ne váltsák le a tisztségéből Czupi Gyulát, akinek az irányításával a városi könyvtár országos elismerést szerzett.

Hasonlók