Kezdődik

Kövezzetek meg, de nekem határozottan tetszett a Batman: begins!. A nyári felhozatalból (Világok harca, Madagaszkár, Mr. és Mrs. Smith sőt még idesorolnám a Galaxist is) határozottan a legjobb volt.
Az első Batman-t nagyon vártam. Annyira beharangozták. Imádtam a Prince dalt, aztán meg csorgott a nyálam a szinkron* miatt. Igen, biztos azért is voltam oda annyiért, mert Hirtling István hangján beszélt Bruce Wayne. Azért meg kell hagyni, Kim Basinger abban a kék ruhában, meg a frufrujával nagyon gáz mai szemmel, de egészében kitűnően szórakoztam.
A visszatérés már a szinkronnál elrontotta a kedvemet, Gyabronka József, akit csak Móka Mikiként tudtam elképzelni, mint a bőregér harcban. A második rész is korrekt volt, főleg a Macskanőnek köszönhetően.
Aztán jött a Forever, amiből másra nem is nagyon emlékszem, csak hogy az akkori színe java a filmes gárdának felvonult. Sztori nem fontos, Jim Carrey elemében, Nicole Kidman még csak Mrs. Cruise a szexbomba, de a haját imádtam, na és persze Val Kilmer, aki a Willow óta belopta magát a szívemben.
Ami pedig a Batman és Robint illeti, abból még az előzőből is kevesebb maradt meg. Nem hiába ölte le a sorozatot jó időre. Szóval röviden, lányfejjel ez volt a Batman mint sorozat.
Ja a tévéfilmsorozat néhány epizódjával is megpróbálkoztam, hála az ORF1-nek, de nagyon nem feküdt nekem az a hatvanas évekbeli amerikai stílus.
A kezdődik igazából lassan indul, de később minden a helyére kerül, a gyerekkori trauma, az igaz út keresése, a továbbképzések. Kiderül, hogy Batman egyetlen szuperképessége a kimeríthetetlen pénztárca, egyébként tök olyan ember, mint mi. Christopher Nolan, a rendező biztos kézzel irányítja a játékot, talán Rachel kivételével az összes szereplő jól sikerült. Különösen tetszett Alfred, akinek fanyar angolos humora elég gyakran elveszett a feliratok közt, de szerencsére valamennyire megy a hallás utáni értés. Christian Bale úgy látszik mindenféle szerepben kiváló. Jó volt, hogy a film nem ment el túlzások felé, ami az előző széria halála volt, még ilyet, köszi.

*Régebben, amikor még komolyan foglalkoztak ezzel is, tényleg kitűnő szinkronokat gyártottunk. Tegye fel a kezét aki el tudja képzelni Woody Allent Kern András, Eddie Murhpyt, Bruce Willist Dörner György, Sandra Bullockot Für Anikó, Sigourney Weavert, Michelle Pfeiffert Kovács Nóra, Simon Templart Láng József, Harrison Fordot Csernák János, Tony Curtist Sztankay István, Stallonet és Schwarczeneggert Gáti Oszkár és Peggy Bundyt Básti Juli nélkül. Persze még ma is vannak telitalálatok (Igen, GALAMB), de azért 80-as években igencsak ott volt a szinkron a topon. Hiszen kevés filmet hoztak be nyugatról, volt idő pepecselni és rendes színészek szinkronizáltak, nem külön szinkroniskolából kikerült straight to video hangok.

Hasonlók