Varázsszekrény és társai

Tegnap este nyereményjeggyel megnéztük a Narnia krónikáit. Előre bocsátom, a párom szörnyen unta és nagyon rossznak tartotta. Gyűrűk ura klónnak hívta. Én nem osztottam a véleményét.
Először is, maga a regénysorozat itthon messze nem örvend akkora népszerűségnek, mint például angolszász nyelvterületen, ahol majd mindenki olvasta, akárcsak a Gyűrűk urát. Ráadásul C.S. Lewis sorozata egy az egyben a gyerekekhez szóló mese. Hisz a főhősei is négy testvér, akik egy ruhásszekrényen keresztül a titokzatos, mesebeli lényekkel benépesített Narniába csöppennek, ahol fontos szerepet játszanak a világ megmentésében. Annak idején bébisintérként nem egyszer hallottam a rádiójátékot és olvasgattunk a könyvből is. Amikor hazajöttem egyszer találkoztam egy sráccal, aki buzgón fordította a regényeket, holott azok már a 80-as évek végén és a 90-es közepén megjelentek. Most persze újra kapható a sorozat. Na de vissza a filmhez. Természetesen elkerülhetetlen az összehasonlítás egyszer a Gyűrűk urával (elvégre Tolkien és Lewis ismerték egymást, sőt beszélgettek is erről a témáról, a mágikus világaikról), másszor pedig a Harry Potterrel. Az előbbivel a korabeliség és a varázslatos alternatív világ miatt, az utóbbival pedig a főhősök miatt. Hisz Narinában kalandozó testvérek gyerekek, de a kalandok során felnőnek.
Na de most nézzük a filmet. Korrekt munka, ha kicsit hosszú is, de tuti ha kihagynak valamit belőle, akkor lincselések lettek volna, hisz a könyv nagy kedvence sokaknak. Bár igazából miután felnőnek az olvasók, elveszíti a varázsát, e tekintetben igencsak különbözik a Gyűrűk urától. A film jobb, mint a Harry Potter, bár nagyon komolyan veszi magát, viszont kitűnően vannak megoldva benne a trükkök. Igazából gyerekfilm, vagyis a kamaszabb korosztálynak szól (10-től felfelé, a Jégboszorkány seregében résztvevők miatt, láthatólag az alkotók élvezték a mindenféle gonoszabbnál csúnyább résztvevők ábrázolását), a főhősök kora és az események miatt, mert ki ne akart volna annak idején mesés események résztvevője, irányítója lenni. A film másik kellemes meglepetése, hogy feliratos (ez persze nem kedvez a fiatalkorúaknak), viszont mi élvezhettük a nagyszerű hangokat (Liam Neeson, Dawn French, Rupert Everett stb.).
Azt hiszem kellő előismeret nélkül kevés embernek fog tetszeni a film. Ha viszont nem teljesen tájékozatlanul ülünk be a moziba, akkor határozottan értékelni tudjuk a látványt. A hosszal viszont nekem is bajom volt.

Hasonlók