2009 könyvekkel, az adatok

Akkor most szokás szerint jöhet a nagy összefoglaló, az első rész.

A 2009-ben olvasott könyvek száma: 88 (Itt szépen egymás mellett láthatók)
A 2008-as adaghoz képest ez 14-gyel nőtt, ami egész szép teljesítmény. Szerintem sokat segített a BKVzás.
Ez a 88 könyv 7,3 könyv/hónapot jelent.
Áprilisban olvastam a legtöbb könyvet, 11-et.
Novemberben pedig a legkevesebbet, 5 könyvet.
Az összes olvasott könyv írói között a férfiak aránya 30% .
2009-ben általam olvasott könyvek közül 62-t írtak nők.
A regények aránya: 95%
Az idén olvasottak között 4 volt csak non-fiction, valahogy a BKVs olvasás az ismeretterjesztő könyveknek nem kedvez, szóval itt megint van mit javítani. De azért nem mondom, volt megint sok olyan ismeretterjesztő könyv, amit átlapoztam, szakácskönyvek vezettek idén is, most már úgy döntöttem, a gyerekneveléssel nem foglalkozom, szóval abból kevesebb került a kezembe, úgyis amit tudtam már elrontottam Babszemen, nem érdemes ezen tovább stresszelni magam.
A 88 könyv közül tavaly 17-et olvastam angolul, úgyhogy azt a tervet, hogy többet olvassak küföldiül, teljesítettem. Ráadásul 2 közülük a non-fiction kategóriába esett.
Az olvasott könyvek 40%-a származott könyvtárból és 11 darab volt, amit kölcsön kaptam.

Könyvvásárlásra tavaly 109046 forintot költöttem, ebből 91 kötetet vettem. A válság nem izgatott, ahogy elnézem, bár ilyenkor mindig sokkol ez az adat.

2009ben 14 könyv volt, amit elajándékoztam (az összeg 25%-át) és az elmúlt 3 évben belépett gyerekkönyv kategória ismét csak elég erősen jelen volt a vásárlott könyvek között, ugyanis Babszemnek, 19 kötetet vettem.
Saját könyvtáramat tehát 58 kötettel bővítettem vásárlás formájában, ebből 5 volt nem regény, s így az összegnek több mint a felét (54%) fordítottam magamra.
A legtöbb könyvet egyébként decemberben vettem, 16 db-ot. Ekkor rövid időre még a Bookline 3. szintű vásárlója is lettem, de aztán visszamentem a 2. kategóriába.
Egyébként az elolvasott könyveknek több mint a felét könyvtárból kölcsönöztem ki, 21%-t kaptam kölcsön, vagy örökbe valaki mástól, s csupán 28%-a volt ezeknek a köteteknek a saját tulajdon.
Ajándékba csak 2 kötetet kaptam vagyis könyvutalvánnyal leptek meg a húgaim és azt váltottam aztán be könyvekre.
Az 58 magamnak vett könyvből pedig csak 21t olvastam el, pedig ezek nagy része most tényleg szépirodalom volt nem tény.

Könyves blogos világ amúgy igazán istenesen beindult. Míg 2008-bam a librarything kötötte le egy csomó időmet, amíg felvittem rá a saját kis könyvtáramat, addig 2009ben a Moly.hun kezdtem el sertepertélni. A könyvkiadók is kezdenek komolyan venni minket, könyves blogokat, nekem szerencsém volt az Ulpius Ház Kiadóval, a Kelly Kiadóval és most teszt jelleggel a Gondolat Kiadóval felvenni a kapcsolatot, tőlük kaptam könyveket, hogy olvassam és véleményezzem őket, illetve csak úgy ajándékba is. Remélem, hogy jövőre még többen lesznek hajlandóak szponzorálni a könyvbloggerek olvasását.

Jelöltek a Goldenblogon, partnere lettem a Footer.hunak is, csereberéltem könyveket (magyar és külföldi cserék egyaránt befigyeltek), és még az olvasóimat is megajándékoztam. Na és persze sikerült bábáskodni a freeblog.hu könyves aloldalánál is, amit Natashával felváltva szerkesztgetünk és vannak még terveink!

Hasonlók

1 Comment