2011 és a könyvek

Szokás szerint az évet megint az előző értékelésével kezdem, méghozzá itt-ott számszerűen. Azért szeretem így statisztikákkal spékelni a dolgot, mert úgy tűnhet, mintha valami nagy dolgot értem volna el ezekkel a számokkal. Holott ez aztán pénzre nem váltható, megélni nem lehet belőle, viszont elég költséges hobby, még a recenziós meg nyereménykönyvek és csereberék után is csak pénztárcát apaszt.

Szóval jöjjenek a számok, persze magyarázatokkal, úgyhogy lehet készülni, hosszú lesz.

A 2011-ben olvasott könyvek száma: 106 ami egyéni csúcs az elmúlt évek adatai alapján (tavaly 100 volt), de számítottam valami hasonlóra, hiszen legutóbb is, mikor terhes voltam és a gyerek csak nagyjából az alszik-eszik műsort nyomta a háztartást meg ellátta a család, valami hasonló történt. Sőt idén a hosszasabb kórházazás miatt még mindig elmaradásban vagyok és akad pár fél év késéssel kinyomott post is. Pedig ilyet nem szoktam, de botor módon ragaszkodom, hogy amit elolvastam arról írok is elképzeléshez, szóval még vár pár 2011-es beszámoló is 2012-ben is.

Ez a 106 könyv 8,8 könyv/hónapot jelent.
Augusztusban olvastam a legtöbb könyvet, 17-et.
Márciusban és novemberben pedig a legkevesebbet, 5-5 könyvet.
Az összes olvasott könyv írói között a férfiak aránya 24% .
2011-ben általam olvasott könyvek közül 81-t írtak nők.
A regények aránya: 93%
A tavaly olvasottak között 7 volt non-fiction, ami egész szép szám magamhoz képest aki erősen szépirodalmi beállítottságú vagyok.

A 106 könyv közül tavaly 42-t olvastam angolul, úgyhogy az előző évek terveit, hogy növelem az angolul olvasott könyvek hányadát szépen tartottam is. Idén a könyvtár kisebb szerepet játszott, mert az olvasott könyveknek csak a 21%-a származott innen, 19-t pedig kölcsön kaptam, de ide számítottam azokat a regényeket is, amelyeket a Netgalleyről töltöttem le és a DRM 55 nap után letiltotta őket. S az idén megvásárolt e-könyv olvasómnak hála 26 könyvet olvastam elektronikusan, úgyhogy a statisztika újabb kategóriával bővült.

Továbbra is rengeteg pénzt költöttem könyvekre, 123,436 forintot (ami lehet, kicsit több-kevesebb mert sokat vásároltam külföldről és az árfolyamok ugye rendesen ingadoztak idén), ebből 86 kötetet vettem.

Idén csak 9 könyvet vettem ajándékba, az összeg 16,5% -t ajándékoztam el, viszont továbbra is jelentősen bővítettem a gyerekkönyveink számát, most már két fiúnak vásárolhatok, úgyhogy jó kifogás sose rossz alapom vettem is nekik 18 kötetet.

Saját könyvtáramat végülis 58 kötettel bővítettem vásárlás formájában, ugyanúgy mint tavaly, s ebből 17 könyv volt elektromos, az összegnek több mint a felét (63%) fordítottam magamra. Mert megérdemlem 🙂

A legtöbb könyvet szokás szerint decemberben vettem, 15 db-ot s bár nem léptem be semmilyen könyvstopba, június 3 és július 22 között nem vettem egyetlen kötetet sem. Az 58 magamnak vett könyvből pedig csak 18t olvastam el idén (3 könyv olyan volt, amiket korábban már olvastam),úgyhogy közülük jó párat fel is pakoltam a várólista csökkentés polcára.

Amúgy nyeremények szempontjából meg tök jó volt az év, mert 5 könyvet is nyertem, ebből kettőt amúgy is nagyon vártam, egy kellemes olvasmányélmény volt és még van kettő, ami olvasásra vár. Ja és még az utolsó héten 4 e-könyvnyeremény is becsúszott.

Könyvvásárlási és olvasási szokásaimba eléggé beleszólt a májusban megkapott Sony readerem, ugyanis sokszor ugrottam e-könyv akciókra és vettem meg regényeket 1-2 dollárért, vagy éppen töltöttem le ingyenes könyveket. Persze ezek mind angolok voltak, magyar bolttal még nem próbálkoztam, de már néztem, hogy például a következő könyvklubos etapunkat, a Pixelt elektromosan fogom elolvasni.

A 2011-es év során sajnos a freeblog könyves aloldala szépen elhalt. Először még úgy tűnt, tudom egyedül is vinni a dolgot (Natasha kivonult a könyves világból inkább zenél), de aztán kiderült, hogy nincs rá időm és energiám. Voltak, akik jelezték, hogy igényelnék még, de sajnos én ezt már nem tudom vállalni és amúgy is úgy tűnik, a freeblog se mozog mostanában annyira a közös oldalak ápolása felé. Sőt még a könyvesblog is bezárt online régi formájában, de ahhoz nem volt közöm. Amúgy a blogban egyre több lett a nem csak könyvekről szóló írás, már megint sikerült felhúznom magam gyerekkönyveken, romantikus regényeken, volt szó sorozatokról, de azért 7x az olvasásról is írtam a nyári Olvasás 7 hete eseménysorozat kereteiben, meg volt interjú, játékok, beszámolók könyvbemutatókról és még a hangomat is hallattam, mert kétszer is vendégül láttak a Hármas könyvelésben. Sőt még egy szerző is vette a fáradtságot, elolvasta a véleményemet és reagált a kritikámra, méghozzá nagyon korrekt módon. A tavaly év végén meghirdetett csökkentsd a várólistádat nagy siker volt, legalábbis sokan próbálkoztak, még ha el is buktak (nekem is kemény volt a hajrá, bevallom) szerencsére nem keseredtek el, mert az újabb 2012-ben induló körre még többen jelentkeztek.

A kiemelkedő könyvek az olvasónaplóban vannak.

Hasonlók