Ki hol alszik?

Ugye Babszem akkor kezdte, újra, hogy köztünk aludna, amikor egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy jön a kistestvére. Eleinte majd minden este valahogy kikavarodott hozzánk, aztán megbeszéltük, hogy heti 1x, szombaton alhat köztünk. Ennek ugye csak az a feltétele, hogy délután is aludnia kell. Ha ez nem teljesül, nem alszik köztünk. Az elmúlt időszakokban azonban egyre zaklatottabb lett ez a szombati köztünk alvás.

Először is, Zsebi is érzi, hogy ilyenkor valami más van, sokkal később alszik el, éjszaka is többször felébred, várja, hogy kiköthessen köztünk, ami ugye nem történik meg, mert a hely már foglalt. Ezért aztán Babszem is későn szokott ilyenkor elaludni, s nagyon nyugtalan, rengeteget forgolódik, valamelyikünkre biztos rátapad, reggelre fáradt az éjszakai munkától. Bár mindig azt mondja, hogy jól aludt, de a karikás szemek azért árulkodóak. Természetesen mi se alszunk jól, vasárnap már délre mindenki nyűgös és fáradt lesz. Úgyhogy miután múlt szombaton extra katasztrofális volt az éjszaka (Zsebi 11-kor aludt el, éjjel többször felébredt, végül felmásztam vele Babszem ágyára, de még így is korán kelt), úgy döntöttünk, változtatni kell.

Megbeszéltük hát Babszemmel, hogy a szokásos feltételek mellett (délutáni alvás) apa fog vele aludni az ő ágyában, én a sajátunkon és ha kell, Zsebit majd odaveszem. De így legalább az esti altatás programja nem változik, a kisebbik nem érzi úgy, hogy kimarad valamiből, a nagyobbnak azért még mindig jut valami extra. Eleinte kicsit tartottam attól, hogy ezt nem érzi majd Babszem megfelelő motivációnak, de miután tegnap délután külön elmondta anyunak meg apunak is telefonban, hogy hogyan fog aludni, eléggé megnyugodtam.

S valóban a tegnap este jobban sikerült, mint bármelyik korábbi szombati lefekvés, talán csak az ember nem aludt annyira jól, de 4-ből 1 az máris jobb arány, mintha 4-ből 4 szenvedett volna.

Hasonlók