Children of Men

Ugyebár már többször is bejött a szombat reggeli rádiós nyereményjegy, még utoljára próbálkoztam egyszer, hogy megnézzük Az ember gyermekét. Bejött, tegnap hát ott ültünk a moziban, közben néha görcsösen kapaszkodtam a székbe, a párom néha rám szólt, ennyire ne izguljak, és egyszerűen még utána is képtelen voltam kiverni a fejemből a filmet, sőt néhány motívuma éjszaka is velem maradt. A film alapjául a krimiíróként nálunk is ismert P.D. James* hasonló könyve szolgált. 2027-ben az emberiség már 18 éve meddő, Anglia határai lezárva, a bevándorlókat menekülttáborokba kényszerítik, és az állam öngyilkossági készletetet reklámoz. A főszereplőt, Theot felkeresi volt barátnője, aki még mindig politikai aktivista, míg a férfi kiábrándult hivatalnokként dolgozik, s megkéri, segítsen eljuttatni egy terhes menekültet a Human Projekt-hez, akiknél biztonságban megszülheti gyermekét. A férfi pénzért elvállalja a dolgot, s később azt veszi észre, hogy a forradalmárok és rendőrök között a lány már csak rá számíthat. Sötét jövőkép, kiderül, hogy nincs nagy különbség forradalmár és kormány között az erőszak pedig semmire se megoldás, hanem csak hülyeség. Azt hiszem a legjobban az kavarja fel a nézőt, hogy ez annyira igaz is lehet. Nincsenek trükkök, minden nagyon szürke, a rendező kíméletlenül őszinte világképet ad, a színészek meg, főleg Clive Owen és a hippi Michael Caine kiválóak. Tuti, hogy a film benne lesz az éves toplistámban, s most bizony még az ember is egyetért velem.

*P.D. James ráadásul nő, amit sokáig nem is tudtam.

Hasonlók

5 Comments

 1. hú köszi az ajánlót
  zabálom az antiutópiákat

  az a film megy a pesti mozikban?
  ujjé!

  PDJamestől, ha nő,a legviccesebbb a Nem nőknek való c. krimije… 😛

  meegnéztem a katalógban, sosem írja ki a +neveit…

 2. ja hoppá, most mutattak belőle a tv2 mozijában
  lehet, nálam is dobogos lesz a film… (bár én nem versenyeztetem őket)

  ja és találtam Neked egy másik, éppen ilyen “idős” kismamát:
  http://egyszerilany.freeblog.hu/
  🙂

  más:
  Lobó, szted összepasszolhat egy 32éves pasi megy egy 19es lány? van esélye?

 3. Egyszerilány épp most jelentette be, hogy nem blogol többet. A filmet egyébként holnaptól játszák.

 4. tudom…
  de az is kiderül belőle, hogy nemsokára szülni fog – ha jól értettem. de ezek a z abbhagyások…
  tudom hogy mennek… 😛 és már neki sem ez az első ilyen bejentése… sztem folytatja majd.

  Te vmi sajtóvetítésen voltál? ezen már tegnap is töprnegtem. Te életművész..

 5. Ugyan Lobóé volt a kérdés, de gondolom nem baj: igen, 32 éves pasi és 19 éves lány lehet, ha képesek megoldani a korkölünbségből adódó szociális különbségeket: a lány megy egyetemre, bulik, srácok, italozás, pasi gürizik, esetleg ad is pénzt, de nem tud elmenni, vagy ha elmegy nem tudja élvezni a bulit. Ott a család alapítás különbésge is, pasi más családot akar, lány még nem, ő még most fedezi fel az életet, ott az egzisztencia különbsége, ott a szexbeli különbség, kultúra, egyebek.
  De megy a dolog, sokan élneke gyütt – boldogan – ekkora korkülönbséggel, 10-14 év nem probléma, de sokan hosszú távon nem tudják megoldani ezeket.
  Pl: szerencsés ha a csaj koravén, a srác meg későrén érő 🙂
  De 32 éves pasiként, 19-es szőke egyetemista lány, az mindenképpen egészséges, még ha nem is tartós 🙂