Kis dühöngés

A párom mostanában visszafogja magát, úgy döntött, nem szól rá mindenért az anyjára, mert Babszemnek szüksége van ilyen hatásra is. Ezért aztán mivel nem hozta fel, én se mondam semmit a könyvre, amit Babszem névnapjára hozott. Létrehoztam ugye egy kívánságlistát a gyereknek a bookline-on, hogy aki akar könyvet ajándékozni a gyereknek, onnan válogasson. Én majd leveszem, amiket megvettem/kaptunk, illetve bővítem azokkal, amiket még szeretnénk. Anyósjelölt Karácsonyra meg születésnapra rendelt/vett onnan könyveket. Tudom nem tetszett neki a Katicabogaras könyv illusztrációja, pedig a mese aranyos és Babszem határozottan megkedvelte a kötetet, annyira hogy még ki is tépett belőle egy lapot. Illetve a Thomasos könyvek még koraiak voltak, de szerintem azóta elég jó támpontokat adtam. Mindenesetre teszvesz néni önállósította magát és beállított egy Ciróka-maróka című daloskönyvvel. Ami egyszerűen iszonyúan néz ki. Életemben eddig látott legrondább gyerekkönyv. Mert még csak nem is giccses, mint mondjuk Füzesi Zsuzsa rajzai, hanem undorítóak. Tudom, azért vette meg, mert benne van az a katicabogaras dal, amit ő szokott énekelgetni és amit én nem ismertem. Meg a fia szerint azért is, mert szeret ő választani. Én még azt is mondtam, hogy talán lokálpatriotizmusból, mert hogy nyíregyházi a kiadó és tuti a piacon árulták, de a párom azt mondta, ennyire nem foglalkozik ilyesmivel az anyja. De a kötet illusztrációi olyanok, mintha ugyanaz készítette volna, aki a Móricka magazinba rajzolgat. Mintha részeges lenne a katicabogár, öreg feje van a csecsemőknek, csókos-buja szája a kislányoknak és még sorolhatnám, mitől ráz a hideg. Nagyon érzékenyen érintett a dolog főleg, hogy nem is szólhattam érte… Csak remélem, hogy Babszemet se fogja érdekelni a könyv, vagy egyszerűen elteszem és majd csak akkor veszem elő ha ők jönnek. Vagy akkor se, mert még olvasni/énekelni akarnak belőle…
Lehet, hogy úgy tűnik, felfújom az egész esetet, de nem vagyok kultursznob, nincs különösebben fejlett szépérzékem, ám úgy gondolom, a könyvekhez értek valamelyest és az, hogy felülbírálták a véleményemet, illetve ki se kérték és az egész számomra katasztrófával végződött (igen, oda akarok figyelni Babszem könyveire, ha már szereti őket, tényleg jó kis gyűkteménye legyen) elég érzékenyen érintett.

Hasonlók

15 Comments

  1. Ne haragudj, de szerintem tényleg felfújod. Hogy nem kedveled az anyósjelöltet, azt érezni, de miért gondolod, hogy felülbírál, és miért kellene kikérnie a véleményedet, ha vesz egy könyvet a gyereknek. Egyszerűen ne add oda a könyvet Babszemnek, és kész. Amúgy tényleg randa egy könyv, de felesleges összeesküvéselméletet látni az ügy mögött. Szépen rájöttél, hogy valószínűleg a katicás dalocska miatt vette meg. Ezzel tényleg csak magadnak okozol bosszúságot, egy kicsit elnézőbbnek kellene lenned.

  2. Igen, nekem nagymamakent rettento fajdalmas olvasni a soraidat. Valahogy nem is hiszem, hogy ilyesmi tenyleg elofordulhat.
    Lecci ne felejtsd el, hogy a gyerek kapcsolatait masokkal nem szabad allandoan es minden teren felugyelni.

  3. Erdekes, a katicas konyv 50 evvel ezelott is letezett, igaz, mas formaban. Kislanykent feltem magatol a tortenettol: nyomaszto es erthetetlen volt, h. egy katica elveszitheti a pettyet es feledhetetlenek az ellenszenves, szomoru katica-emberfejek. Szo ami szo, nem szep emlek.

  4. bocsi egy néni, de bizony a nagymamák elég gyakran melléfognak. Nem véletlenül szeretnénk mi gyerekek azt, hogy az unokáknak való vásárlásban legalább megkérdezzék, hogy mi az amit ugy gondolunk, megfelelő ajándék a gyermeknek.
    Sorolhatnám a mi nagymamink ilyentén melléfogásait, és sajna az sem megoldás, hogy a közelgő unnepek előtt átviszünk hozzájuk ajándékokat. Mert mindig kerül valami veszélyes vagy nem életkorának megfelelő. Erre miért nem figyeltek oda, “ti nagyik”? ha már általánositunk, hogy neked mint nagymamának esik rosszul Lobo írása…

  5. Labello, azt kérded, miért kellene egy könyv vásárlásánál kikérni lobo véleményét? Azért mert könyves szakmája van. Ha autószerelő lenne, minden családtag megkérdezné a véleményét autóvásárlás előtt. Könyvesként miért nem? Ráadásul még támpontot is ad, készített kivánságlistát. Pont azért, ami a szakmája ez talán olyasmi, amire egy kényeztetésre esküdött nagyi is figyelhetne, nem? tényleg túl nagy kérés ez?

  6. Rendben van a kívánságlista, de emellett miért ne lehetne spontán a nagyi? A felülbírál szót meg továbbra is túzásnak érzem. A nagyinak is jár az a jóérzés, hogy ezt ő választotta az unokájának.

  7. A könyvet én is láttam, átadás előtt. (Azóta, nem — vajon hova tűnt?) Ronda. Egyből megállapítottam, hogy a rajzok ízléstelenek, sőt undorítóak, és ezt még az ajándékozó is így látta, csak a dalok miatt vette meg. És ne feledkezzünk el a másik rajzos könyvről se, mert az is iszonyú ronda volt. Na, azt azért vette meg, mert tetszettek neki a rajzok. Amúgy, Lobo mi mást tehetne, mint hogy elrakja a ronda könyvet a gyerek elől.

  8. Cica: tisztelettel jelentem, a konyvet felvasaroltuk mi, teszveszmamik, akiknek az “undorito”, izlestelen rajzok a gyonyoru gyerekkort idezik es halalt megveto batorsaggal osztogatjuk imadott unokainknak! 😀

  9. Hát bizony, ízlés-ügyben nincs igazság, ami nem tetszik a cicáknak, tetszik a néniknek. És kész.

  10. tudtam, mert írtad, hogy ronda a könyv, de így is meghökkentem, mikor a linkre kattintottam.
    mindenképp dugd el babszem elől.
    mellesleg nem találom a felülbírál szót a bejegyzésben [lehet persze, hogy felületes vagyok].
    és eddig csak egyszer volt, hogy nem kajanevet kellett beszúrni 🙂

  11. Lobo, tökéletesen együttérzek. Áprilisra várjuk KisSzuszmót és még nem tudjuk pontosan a nemét, de a nagyikat már most nem lehet leállítani a undorító rózsaszín vagy bilikék ruhák felvásárlása terén. Emellett megy az egymás háta mögötti bazsalygásos féltékenykedés és az állandó “jótanács-adás”. Kissé fáradt apuka vagyok már hogy még villámhárítózzak is.

  12. szintén egy egyetértő: undorító könyvek hozzánemértésből vásárlása bűntett. meg úgy általában. a “szándék a fontos” szöveggel takarózás ajándékozáskor szegénységi bizonyíték.
    mondjuk annyiban igazat adok labello-nak hogy nem kell nagyon túlspirázni, csak dugd el a könyvet és kész

  13. Cica: Bezony, ez van. Ugy tunik, valamilyen izlesficamos nénik dontenek az iskolai tankonyvekrol is, egyik-masik szovegileg is kritikan aluli.

    magichoose: Ha valoban nagyon zavaroak a rokonok, meg lehet nekik mondani, hogy a gyereket eloszor mondjuk 2, 3 avagy 6 hetes koraban latogassak. Ez szokott mukodni. Megsertodnek, de aztan hamar megbekelnek es gondolkodni, emeszteni is van idejuk. Gyerek szuletese korul nem kell balhe, jobb megelozni. (A rozsaszin-kek cuccot orommel atveszi a caritas v. hasonlo.)