Meglepetés

Az úgy volt, hogy készültem arra, elmegyek majd moziba, amikor itt leszünk Kanizsán. Először a Hobbitra gondoltam, de én csak nem bírom megemészteni, hogy 250 oldalas mesekönyvből készítenek 3x 3 órás filmet, bármennyire is imádtam a Gyűrűk Ura trilógiát (s amikor újranézzük, mindig a rendezői változatot válasszuk), de most úgy éreztem, ez túlzás. Úgyhogy erősen gondolkoztam azon, mégis mit nézzek meg. Szerencsére a húgom is benne volt egy mozizásban, s mivel a Pi életét mind a ketten olvastuk és tetszett, s eléggé jókat hallottunk róla, inkább azt választottuk. Mert nem éppen egyszerű azt a történetet filmre vinni.

Kinéztük hát, hogy szombat délután játsszák 3D-ben, s mi úgy 20 perccel a film kezdete előtt értünk a Plázához. Tervben volt, hogy előtte benézünk még az Alexandra könyvesboltba is, mert volt kuponom borra és könyvre is, s kiválasszuk, mit vegyünk meg. A húgom előre ment a jegyekért én meg a könyvesboltba ugrottam be. Aztán amikor kijöttem onnan azt láttam, hogy hosszú sor áll a mozi előtt. Mi csak a vége felé kaptunk már benne helyet. Először még reménykedtem, hogy a többség mégiscsak a Hobbitra jött, mert én már évtizedek óta nem láttam telt házat a kanizsai moziban. (Még tavasszal az Éhezők viadalán is alig voltak rajtunk kívül) Utoljára még a Csillagok Háborúja  első részén jutott csak a második sorba hely nekünk, amikor 1999-ben bemutatták az új trilógia nyitó darabját. Ráadásul nem helyre szólt ugye a jegy, hanem érkezési sorrendben lehetett elfoglalni a székeket. De kiderült, hogy mindenki a Pi életére volt kíváncsi, s ha nem vagyok elég szemfüles és veszek észre két helyet a terem másik oldalán a 4. sor szélén, akkor bizony csak az első sorban jutott volna nekünk hely középre.

A film amúgy nagyon jól átadta a könyv hangulatát és mondanivalóját. S csodás szép volt az éjszakai tengeri jelenetek közül nem egy. Pár durvább dolog azért kimaradt belőle a könyvhöz képest, de igazán azt mondhattuk, hogy kiváló adaptáció volt. S most még a 3D-s szemüveget is teljesen helyénvalónak éreztem, mert nagyon jól ki lett használva a látvány érdekében a digitális turbó.

Hasonlók