Books of 2008

Idén a saját olvasónaplómon kívül írtam még az Olvasóba és egyszer a könyvesblognak is. Könyvért mindent! felkiáltással. Az utóbbi azt hiszem röpke vendégszereplés maradt, az olvaso.freeblog.hu-ra remélem még írok, csak kicsit úgy érzem, hogy nem fair velük szemben, hogy van saját olvasónaplóm, de néha egy-egy jobb kötet, megbízás, kérés esetében még oda is tolom a pofámat. Igaz akkor mindig hagyom hogy ott jelenjen meg elobb az írás, és késobb postolom be csak magamhoz. Végülis eddig még nem panaszkodtak…

Ja és még egy Internet Fiestára is meghívtak az olvasónaplómnak köszönhetoen.


Az év könyvei, az a bizonyos top 10 idorendben:


Tereza Bouckova: Ha szeretsz egy férfit
– a cseh noi sorsok

Justine Picardie: Daphne
– kicsit felemás érzésem volt vele kapcsolatban, de nagyon hatásosra sikerült és azt hiszem, Daphne du Maurirert jobban meg kell ismernem

Christopher Moore: Mocskos meló
– morbid és vicces, ahogy vártam.

Naomi Novik: Ofelsége sárkánya
– számomra az év fantasy-je. Alig várom, hogy rátehessem kezemet a folytatásra.
Katherine Patterson: A nagy Gilly Hopkins – gyerekkoromban kimaradt ifjúsági regény, avagy cuppanjunk rá újra a piknik könyvekre
Polcz Alaine: Asszony a fronton – nagyon kemény, de örülök, hogy erot vettem magamon, legyoztem a félelmeimet és elolvastam.
Carol Shields: Jane Austen – egy korrekt, népszerusíto életrajz.
Nick Hornby: Vájtfüluek brancsa – így olvas egy profi olvasó aki még kiválóan ír is az élményekrol
Kaffka Margit: Színek és évek – klasszikus, magyar és kiváló.

Philippa Gregory: A Boleyn örökség
– VIII. Henrik megorül. A folytatás.

Különdíjak:
Ranschburg Jenonek, akinek az Áldás vagy átok címu kötete tudott jó sokat mondani arról, hogyan nevelhetünk egészséges gyereket tévé és számítógép mellett, valamint a technika bevonásával. Sot a vele és Vekerdyvel való beszélgetésekbol összeállított könyv is 10 pontott kapott tolem 2008-ban s még mindig elolvasásra vár a Szülok lettünk is, amit a párom épp nemrég végzett ki és nagyon sürget, hogy ha lehet kerítsek már végre sort rá én is.
Alice Hoffmannak, akinek idén olvasott három kötete (Itt a földön, A hetedik mennyország, A tizenharmadik boszorkány) simán bekerülhetett volna a fenti 10-be, o hozta a 2007-ben neve révén megismert színvonalat. Tessék még tole fordítani, mert egész sokat írt.
Dennis Lehane-nak, akitol a Titokzatos folyót azért nem olvastam el anno, mert úgy gondoltam, ha láttam a filmet akkor már mindent tudok. Aztán megnéztem a Hideg nyomont és a két Kenzie Gennaro kötet valamint a Vihar sziget nagyon ütött.
Továbbá hozták még a formájukat: Ulickaja, Baricco és Block, akitol idén Bernie-t ugyan nem olvastam, viszont Kellerbol és Scudderbol up to date vagyok.

Az év csalódásai:

Hugh Laurie: A balek
– jól indul, aztán lapos lesz
Susanna Clarke: Búcsúbáj hölgyei – hát ezek után se hozta meg a kedvemet a Hollókirályhoz.
Syrie James: Jane Austen naplója – ezen aztán rendesen felhúztam magamat
A noknek szóló természetfölöttis regények se nagyon jöttek be idén, pedig próbáltam felfedezni oket, legyenek vámpíros szeretok, vámpírvadászok, nekromanta fejvadászok vagy éppen boszorkányok.

Hasonlók

8 Comments

  1. esetleg ha vámpírost akarsz, bár ez a vámpíros címke elég leegyszerűsítő olvasd el az őrség trilógiát, sergei lukyanenko-tól.
    igazából már a 4ik résznél tart, de nagyon jó.