2010 könyvekkel, az adatok

Szokás szerint akkor az év elso bejegyzésében kicsit összeszedem, hogy mi is történt könyvügyileg a környékemen.

Eloször is magamat is megleptem az idei olvasási mennyiségemmel, ugyanis összeszámolva kereken 100 könyvet olvastam el. Nagyon rendesen nem számoltam a gyerekkönyveket, amiket aztán többször is A-tól Z-ig olvastuk esti mesék gyanánt, mert az csalás lenne. Na de nézzük a további számokat, ahogy azt már megszokhattuk.
A tavalyihoz képest tehát 12 könyvvel olvastam többet (a teljes lista itt van)
Ez ugye havonta 8,5 könyvet jelent, majdnem minden héten 2-t.
A legtöbb könyvet októberben olvastam 12-t, a legkevesebbet pedig januárban és májusban, 6-6-ot.
A férfi irók aránya konstans maradt 30%, pedig azt hittem, több lesz, de még mindig az olvasott könyvek közül 70-t írtak tehát nok (milyen egyszeru így 100-zal számolni 🙂
A regények aránya: 96%
A 2010-ben is csak 4 darab non-fictiont olvastam (gyorsan utána is néztem, mi volt az, mert nem is sejtettem, hogy ilyen is akadt:)
43-et olvastam angolul, úgyhogy kicsit visszaestem a tavalyihoz képest.
Az olvasott könyvek 22%-a származott könyvtárból és 5 darab volt, amit kölcsön kaptam. Szóval a saját könyvtáramból olvastam elsosorban. Idén 5 könyvet olvastam e-book formátumban, ebbol 4-t kimondott e-olvasón. Igen, még mindig nem vettem meg a magamét, de tényleg ami késik az nem múlik.

Könyvvásárlásra tavaly (tessék megkapaszkodni!) 134666 forintot költöttem ebbol 94 kötetet vettem. Ilyenkor mindig sokkol ez az adat, bár az meg, hogy igazából 1432,6 forint volt így egy könyv már nem is olyan rossz arány. A legdrágább kötetet ajándékba adtam, a legolcsóbb meg 4db 100Ft-os könyv volt, 2 pöttyös antikváriumból, 2t pedig üzleteltem Mosolytóval és nyereménykönyveivel.
2010ben 11 könyv volt, amit elajándékoztam (az összeg 15%-át) de a gyerekkönyv kategóriát is ide lehet sorolni, mert Babszem idén is kapott 14 kötetet.

Saját könyvtáram vásárlás újtán tehát 67 kötettel bovült, ebbol 4 volt nem regény, s így az összegnek több mint a felét (66%) fordítottam magamra.
A legtöbb könyvet egyébként decemberben vettem, 16 db-ot, az utolsót 31-én, a bookdepositoryn elorendeltem egy januárban megjeleno regényt. Tartósan átléptem a Bookline 3. szintu vásárlójává.

Ajándékba 5 kötetet kaptam, a teljes Sally Lockhart sorozatot,valamit a Vándorló Palotát Moly karácsonyra 🙂 Viszont bookmooch-on szereztem 6 könyvet (elvileg még 4 úton van), valamint ha itthon nem is, de külföldi oldalon 2 friss, ropogós regényt is nyertem.

A 67 magamnak vett könyvbol pedig csak 25t olvastam el úgyhogy harácsoltam rendesen.
Ami a könyves és blogos világot illeti, nagyon felpezsdült az élet. Szinte naponta indulnak új könyves blogok, amelyeknek a szerzoi kiartóak és oda lehet rájuk figyelni.

A könyves aloldalon is volt pár esemény. Év elején összeállítottuk az évtized könyveinek listáját, szóval idén már nem kell. Sokat interjúztunk és elég rendszeresen frissítettünk. Decembertol igazából egyedül csinálom a könyves aloldalt, Natasha egyelore visszavonult (sajnos ez a képeken is látszik, de azért igyekszem).  Összeköto kapocs lettem az Agave és a bloggerek közt, valamint elindítottam a várólista játékot, aminek sikere engem lepett meg a legjobban.

Idén csináltam pár játékot (kedvencem a Könyv és film volt:), újrahúztuk a blogot, s még egyik nagy példaképemmel, Vavyan Fablelel is interjúzhattam.

Egyre több recenziós példányt kaptam, az igaz és ennek nagyon örülök, voltak akiket én kerestem meg és volt, hogy fordítva történt a dolog, ami külön szokott tetszeni. Úgyhogy a tavalyi listához képest a Kelly Kiadó, az Ulpius, a Gondolat után sikerült kapcsolatra lépni az Athenaeum/Magveto Kiadóval, Gaboval, Könyvmolyképzovel, Cicero Könyvekkel, Lybrummal, Agavéval, Scolarral, Partvonallal. Szóval nagyjából mindenki nyit a könyves bloggerek felé, csak meg kell oket keresni és nyújtani is valamit cserébe a bizalomért.
Egyébként ez a növekvo szerep látszik abban is, hogy tavasszal a Fekete zongora második Agavés kiadásánál ugye már Bloggerek, molyok és könyvkolóniások is szerepeltek, mint ajánlók a kötet elején. Továbbá a Lybrum Kiadó még megjelenés elott olvasásra küldött regényeket, amelyeknek blogos értékelései szintén ott virítanak az adott köteteken. Szóval azt hiszem mondhatni jó úton vagyunk.
S a kiadók mellett még szeretném kiemelni az Orosházi Justh Zsigmond könyvtár tavaszi játékát, ahol bloggerek által ajánlott könyveket lehetett megnyerni, valamint az általuk szervezett oszi író-olvasó-blogger találkozót.

Hasonlók